Covrigii, guma de mestecat și cafeaua sunt alimente pe care cei mai mulți dintre noi obișnuim să le introducem în meniul zilnic. Medicii recomandă să renunțăm la ele, deoarece ne pun sănătatea în pericol.
â— Guma de mestecat stimulează în exces sucurile gastrice necesare digestiei. „Stomacul roade în gol și astfel apare, printre altele, gastrita. Riscul mare este ca guma să fie aspirată pe trahee și să ajungă în plămâni, obturând căile respiratorii”, spune medicul de familie Călin Ciubotaru.
â— Covrigii au un conținut caloric ridicat. Nutriționiștii spun că un singur covrig conține chiar și până la 300 de calorii și mai puțin de 50 de grame de carbohidrați. Covrigii au un indice glicemic foarte mare, ceea ce înseamnă că nivelul zahărului din sânge crește rapid, după care începe să scadă la fel de repede. Aceste variații epuizează funcția pancreasului și cauzează rezistență la insulină, faza premergătoare diabetului. Descărcările mari de insulină fac ca aceste zaharuri să nu fie arse în totalitate și să se transforme în celule adipoase sau colesterol. Iar dacă sunt calzi, covrigii irită stomacul.
â— Cafeaua decofeinizată poate predispune la creșterea colesterolului „rău” din organism, potrivit datelor unor studii realizate de cercetătorii americani și britanici. Potrivit nutriționiștilor, câteva cești de cafea decofeinizată echivalează cu o ceașcă de cafea normală ca și conținut de cofeină. Cafeaua decofeinizată e obținută din culturi mai slabe calitativ.